top of page
blog_background 1 (1).png

Çalışan Yolculuğu Nedir, Nasıl Tasarlanır?

Çalışan yolculuğu haritası, ekibinizin iş yerinizde geçirdiği zamanın önemli adımlarını belirlemenize ve yol boyunca harika bir çalışan deneyimi yaratmanıza yardımcı olur. İyi bir çalışan deneyimi, müşteri deneyimini de geliştirir. Bu yolculukta, çalışma arkadaşlarınızın hissetmesi için hedeflediğiniz mutluluk, coşku gibi duyguları, çalışan aracılığıyla müşterileriniz de hisseder. Tüm bunlar ise, kurum kültürünüzün gelişmesi ve şirket başarısının artmasında etkili olacaktır.


O halde siz nasıl çalışan yolculuğu haritası tasarlayabilirsiniz?



Çalışan Yolculuğu ve Çalışan Yolculuğu Haritası Nedir?

Çalışan yolculuğu, ekibinizin istihdamı sırasında deneyimlediği her şeyi, tüm faaliyetlerini ve dönüm noktalarını içerir. Çalışan yolculuğu haritası ise, çalışan deneyiminin bir zaman çizelgesi ile görselleştirilmesidir. Bu veri haritalama sürecinde, ekip arkadaşlarınızın işlerine dair en önemli anları belirleyebilirsiniz.


Çalışan yolculuğu, çalışanın henüz bir aday mertebesindeyken şirketle ilk defa iletişime geçtiği andan, işten ayrıldığı güne dek yaşadığı deneyimlerin tamamını ifade eder. Ürün yerine insan odaklı bir çalışmayı hedefleyen çalışan yolculuğu, çalışan deneyimini iyileştirmeniz için de önemli bir faktördür.


Neden Çalışan Yolculuğu Haritası Tasarlamalısınız?

Ekip arkadaşlarınızın yolculuğunu anlamak, şirketinizin başarısı için çok kıymetlidir. Son yıllarda tüm İK ekiplerinin gündemine giren çalışan yolculuğu haritası ile ekip arkadaşlarınızı daha iyi tanıyabilir, şirket hakkındaki duygu ve düşüncelerini öğrenebilir, memnuniyetlerini ve sadakatlerini artırabilirsiniz.


Çalışan yolculuğu haritası tasarlamanın avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:


1. Çalışan deneyimini geliştirir

Çalışan yolculuğu haritası, size ekibinizin farklı kariyer noktalarında nelerle karşılaştığını gösterir. Bu sayede işe alım, geri bildirim verme, çalışan bağlılığı ve daha birçok konuyla ilgili aktiviteleri daha iyi planlayabilirsiniz.


2. Çalışan memnuniyetini artırır

Çalışan yolculuğu haritası, çalışan deneyiminin iyileşmesini sağlar. Gösterdiğiniz özeni hisseden ekibiniz, daha memnun ve bağlı hale gelecektir.


3. Turnover oranını (çalışan sirkülasyonunu) düşürür

HR Exchange Network’e göre yetersiz eğitim alan çalışanların yüzde 40'ı şirketten ilk yıl içinde ayrılıyor. (1) Forbes’a göre ise, kariyerlerine yatırım yapıldığı takdirde, çalışanların yüzde 93'ü şirketlerinde daha uzun süre kalıyor. (2) Çalışan yolculuk haritası, ekibinize ne zaman, ne tür eğitimler sunacağınızı belirlemenize, onların gelişimini planlamanıza yardım eder. Kariyerlerine yatırım yapan bir şirkette çalıştıkları için, ekibinizin de bu sayede memnuniyeti artar, işten ayrılma ihtimalleri ise düşer. Çalışan turnover oranı düşerken, şirketiniz de sağlıklı şekilde büyümeye devam eder.


İş yerinde turnover oranını düşürmek için kullanılabilecek stratejileri anlattığımızı okuyun:


4. Çalışan bağlılığını artırır

Yolculuğunu anladığınız bir ekip arkadaşınızın kariyerindeki boşlukları tespit edip doldurma fırsatını elde edersiniz. Bu sayede en doğru etkinlikleri düzenleyebilir, ekibinizin iş yerine olan bağlılığını artırabilirsiniz.


5. Pozitif şirket kültürü oluşturur

Deloitte’un bir araştırmasına göre yöneticilerin yüzde 94'ü ve çalışanların yüzde 88'i, net bir iş yeri kültürüne sahip olmanın iş yeri başarısı için önemli olduğuna inanıyor. (3) Siz de şirketinizdeki tüm ekiplerin kariyer planını düzenleyerek beklentilerini daha iyi anlar, bu sayede ekip içi iletişiminizi daha sağlıklı şekilde sürdürebilirsiniz. Bu da olumlu bir şirket kültürü oluşturmanızı destekler.



Çalışan Yolculuğu Haritasının Aşamaları

Kurumlar, yapıları ve hedefleri itibarıyla birbirinden farklı olduğu için çalışan yolculuğu haritasındaki temas noktaları da şirketten şirkete değişebilir. Haritalama sürecinin ihtiyaçlarınıza göre belirleyebileceğiniz aşamaları arasında aşağıdakiler yer alır:


1. İşe alım: Ekip arkadaşınızın şirketinizle ilk teması işe alım sırasında gerçekleşir. Detaylı iş tanımları ve etkin bir iletişim ile hem kendiniz hem de adayınız için süreci kolaylaştırabilirsiniz.


2. Onboarding: Onboarding, ekip arkadaşınızın görevini, çalışma arkadaşlarını ve kurumu yakından tanıdığı adaptasyon sürecidir. Güçlü bir onboarding stratejisi verimliliği artırır.


3. Eğitimler: Ekibinizin gelişimini kolaylaştırmak, bireysel başarı ile birlikte kurumunuzun ticari başarısını da artıracaktır.


4. Maaş ve yan haklar: Ekibinize adil bir ücret ve iş-yaşam dengesini önemseyen iyi bir yan haklar paketi sunmanız hayati önem taşır.


5. Sürekli iletişim: Ekibinize verdiğiniz vaatleri tutmak konusunda gösterdiğiniz özen ve onlarla kurduğunuz devamlı iletişim çalışan yolculuğu boyunca devam etmelidir.


Çalışanlarınızın kendini yalnız hissetmesini önlemek ve iş yerinde topluluk kültürünü beslemek için neler yapabileceğinizi merak ediyorsanız bu yazımıza göz atın:


6. Takdir: Takdir, ekibinizi elinizde tutmak, üretkenliklerini sürdürmelerine destek olmak ve çalışan memnuniyetini artırmanın en etkili yoludur. Farklı etkinliklerle çalışanlarınızın faaliyetlerini ve işe dair çabalarını her fırsatta takdir etmelisiniz.


7. Geri bildirimi: Ekibinize performansları hakkında düzenli olarak geri bildirim vermelisiniz. Bu süreci daima olumlu bir tavırla yürütmelisiniz.


8. Terfi: Terfi alma aşaması, birçok çalışan için kariyerindeki en önemli aşamadır. Bu adımı yolculuk haritasına dahil etmekle kalmayıp aynı zamanda teşvik de etmelisiniz.


9. Kişisel etkinlikler: Çalışanlarınızın kişisel hayatlarındaki deneyimleri de sürece dahil etmelisiniz. Örneğin çocuğu olan çalışanınız için düzenleyeceğiniz özel bir etkinlik, onun iş yeriyle bağını da güçlendirecektir. Ekibinizin çalışma hayatını etkileyebilecek hastalık, taşınma gibi özel durumları da muhakkak senaryolaştırın.


10. İşten ayrılma: Emeklilik, istifa veya işten çıkarılma; sebebi ne olursa olsun işten ayrılma da çalışan yolculuğunun kaçınılmaz bir parçasıdır. Haritanıza bu adımı ve bu adımın gerektirdiği etkinlikleri de eklemelisiniz.



Çalışan Yolculuğu Haritası Nasıl Oluşturulur?

Peki çalışan yolculuğu haritasını nasıl tasarlayabilirsiniz? Haritanızın ekibinizdeki herkese uygun olduğundan nasıl emin olabilirsiniz?


O halde gelin, çalışanlarınıza harika bir deneyim sunmanın adımlarına birlikte bakalım:


1. Birden fazla harita oluşturun

Kurumunuzdaki her pozisyonun yolculuğu farklı olabilir. Siz de yolculukların departmandan departmana gösterdiği farklılıkları belirleyip, farklı çalışan grupları oluşturabilir ve birden çok harita hazırlayabilirsiniz. Bu sırada ekibinizin yalnızca meslek ve görevlerini değil, yaşlarını da göz önünde bulundurmanız faydalı olacaktır.


2. Ekibinize anketler yapın

Ekibinizle düzenli olarak çalışan anketleri yaparak iş yerine ve deneyimlerine dair memnun oldukları ve olmadıkları noktaları belirleyebilirsiniz.


3. Geri bildirime göre haritanızı revize edin

Anketlerden çıkan kümülatif verilerin haricinde birebir görüşmeler aracılığıyla daha nitelikli geri bildirimler de elde edebilirsiniz. Bu sayede haritanızı geliştirebilir, aktivitelerinizi daha faydalı olacak şekilde değiştirebilirsiniz.


4. Ekibinizin başarısını ölçün

Haritanızın başarılı olduğunu, ekibinizin başarısından anlarsınız. Bu nedenle elinizdeki çalışan verilerini, duruma göre güncellediğiniz parametrelerle devamlı olarak ölçmelisiniz.


İK’nın işe alımdan eğitime kadar tüm süreçlerde veri odaklı kararlar vermesinin önemini anlattığımız yazıya göz atın:


Kaynaklar

1. 7 Stats that prove training value, 2019. HR Exchange Network. https://www.hrexchangenetwork.com/learning/news/7-stats-that-prove-training-value https://www.hrexchangenetwork.com/learning/news/7-stats-that-prove-training-value

2. Developing your employees is the key to retention -, 2018. Forbes. https://www.forbes.com/sites/meghanbiro/2018/07/23/developing-your-employees-is-the-key-to-retention-here-are-4-smart-ways-to-start/?sh=49690c453734

3. Core beliefs and culture Chairman’s survey findings, 2012. Deloitte. https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/global/Documents/About-Deloitte/gx-core-beliefs-and-culture.pdf



155 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page