top of page
blog_background 1 (1).png

Turnover Oranını Düşürmek için 6 Strateji

Güncelleme tarihi: 25 Tem 2023

Çalışan sirkülasyon oranı, yani turnover rate, tüm şirket ve organizasyonlar için maliyetli bir kalem. Peki İK ekiplerinin iş yeri karlılığı için ölçtüğü en önemli metriklerden biri olan turnover rate’i düşürmek nasıl mümkün olur?


Workhuman ve Gallup’ın ortak raporu Transforming Workplaces Through Recognition’a göre takdir ve teşekkürün olduğu pozitif bir iş yeri kültürüne sahip 10 bin çalışanı olan bir şirketin, yıllık işten ayrılma oranı maliyetinden 16,1 milyon dolara kadar tasarruf sağlaması mümkün. (1) Çalışan bağlılığı ile üretkenliğini artırması da cabası.


Şirketler hedefler belirleyerek iş yeri kültürü oluşturmadığında işten ayrılma oranındaki yükselişle birlikte çalışan deneyimi ile personel maliyetlerinin de artmasına neden oluyor. Hatta çalışanlarına değer verdiğini göstermek konusunda yetersiz kalan şirketler, onları tamamen kaybetme riskiyle karşı karşıya kalıyor.


Rapora göre, bir yöneticiden veya başka bir liderden yılda yalnızca birkaç kez takdir veya onay alan çalışanların, bir yıl içinde ayrılacaklarını bildirme olasılıkları yüzde 74 daha yüksek.


Turnover rate nedir?


Turnover rate, yani çalışan sirkülasyon oranı bir şirketten belirli bir süre içinde ayrılan çalışanların yüzdesini ifade eder. Ayrılan çalışanların yerine yeni çalışanlar bulunması gerektiğinden, turnover oranının yüksek olması kuruluş için maliyet yaratır.


Turnover rate nasıl hesaplanır?


Turnover oranını hesaplamak için, yıl içindeki işten çıkarma sayısını o dönemin başındaki çalışan sayısına böleriz ve yüz ile çarparız. Yıla 200 çalışanla başlarsak ve yıl içinde 10 sözleşme feshedilirse 10/200 x 100= %5 olur.


Turnover maliyeti nasıl hesaplanır?


(İşe alım maliyeti + işe başlama maliyeti + eğitim maliyeti) x (çalışan sayısı x (şirket yıllık turnover oranı /100)) + verimlilik kaybı = Yıllık turnover maliyeti


Çalışanlarınızı elinizde tutarak maliyetlerinizi azaltmanın 6 etkili yolu


LinkedIn’in yaptığı bir ankete göre, dünya genelinde ortalama yıllık işten ayrılma oranı yaklaşık yüzde 11. (2) Peki siz şirketinizin çalışan sirkülasyonunu nasıl yavaşlatabilirsiniz? İşte uzun vadeli çalışan sadakatini teşvik edecek ve işten ayrılma oranını düşürecek 6 öneri:


1. İşe alım sürecini dikkatle değerlendirin


Çalışanlarınızın sizinle kalmasını sağlamanın en iyi yolu, sürecin başında en doğru çalışanları işe almaktır. Bunun için hem adaylara rollerini ve iş tanımlarını net bir şekilde açıklayın, hem de onların hem iş hem de şirket kültürünüze uygun olup olmadıklarını değerlendirin.


2. Zorlu da olsa gerektiğinde işten çıkarma kararı alın


İşindeki etkisinden bağımsız olarak iş yeri kültürünüzü zenginleştirmeyen, özellikle ona zarar veren çalışanlarınızla yollarınızı ayırın.


3. Takdir ve teşekkür konusunda cömert davranın


Warwick Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, mutluluğun üretkenlikte yüzde 12'lik bir artışa yol açtığını, mutsuz çalışanların ise yüzde 10 daha az üretken olduğunu söylüyor. (3) Siz de çalışanlarınızın olumlu ve sosyal davranışlarını teşvik ederek, birbirleriyle ve şirketle takdir aracılığıyla bağ kurmalarını sağlayabilir, böylece yuvadan uçma olasılıklarının düştüğünü gözlemleyebilirsiniz.


4. Eğitim ve gelişimi destekleyin


Çalışanlarınız, kariyerlerinde onları bir adım ileriye taşıyacak gelişim fırsatlarına sandığınızdan daha çok değer veriyor. Siz de çalışanlarınıza eğitim fırsatları sunarak hem kişisel gelişimlerine katkıda bulunabilirsiniz, hem de onlara yatırım yaptığınızı göstererek değer gördükleri bir yerde kalmak istemelerini sağlayabilirsiniz.


5. Çalışanlarınızın hedef belirlemelerine yardım edin


Uzmanlara göre çalışan bağlılığı ve mutluluğundaki kilit faktörlerden biri de işlerinde bir amaç ve anlam duygusu hissetmeleri. Bunu için ekibinize düzenli olarak açıkça tanımlanmış, ölçülebilir ve elde edilebilir hedefler belirleyebilirsiniz. Onlara sunduğunuz vizyon sayesinde aidiyet ve sadakat duygularını beslemiş olacaksınız.


6. Çalışan etkileşimi ve etkinliğini artırın


Araştırmalar, işten ayrılma oranı düşük şirketlerin, çalışanları arasında güçlü bir arkadaşlık duygusunun olduğunu, bu arkadaşlıkla şirkete olan aidiyet hissinin de beslendiğini gösteriyor. Desteklendiklerini hissettikleri bir grubun parçası olan çalışanların işten ayrılma olasılığı neredeyse üç kat düşüyor.


Siz de ekip içi sosyalleşmeyi Spiceup’la artırarak hem ekip üyelerinize bireysel fayda sağlayın, hem de çalışanlarınızın mutluluk ve şirket bağlılık seviyesini yükselterek kurum kültürünüzü geliştirin.


Ekibinizin uzun süre çalışmak isteyeceği bir iş yeri yaratmak için Spiceup’a gelin, ücretsiz demo için sizi arayalım: https://www.spiceupapp.com/demo


Özetle…


Bugünün çalışma koşulları ve incelediğimiz tüm İK araştırmaları bize, çalışanı takdir etmenin ve onu daha sosyal olmaya teşvik etmenin; iş yerine ‘insan’ unsurunu getirerek tüm çalışan deneyiminin tonunu belirlediğini hatırlatıyor.


Takdir gören, pozitif bir kurum kültürünün parçası olan ve sosyalleşen çalışanlar, şirketlerine daha bağlı, işlerine daha adanmış ve daha mutlu hissediyor. Bu sayede de şirketinize ciddi bir maddi kayıp kaybı yaşatma riski olan turnover rate azalıyor.



Kaynaklar

1. Unleashing the Human Element at Work: Transforming Workplaces Through Recognition, 2022. Workhuman & Gallup. https://www.workhuman.com/resources/reports-guides/unleashing-the-human-element-at-work-transforming-workplaces-through-recognition

2. Industries with the Highest (and Lowest) Turnover Rates, 2022. LinkedIn.

3. Journal of Labor Economics, 2015. Oswald, Proto, Sgroi, Dept. of Economics, University of Warwick.


313 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page