Onboarding, her işletme için zaman alan, emek yoğun bir süreç. Ama artık öyle bir özel gücümüz var ki yeni yetenekleri işletmelerimizin bünyesine katma biçimimizi tamamen değiştiriyor: Elbette yapay zekadan (AI) bahsediyoruz. Bu yazıda, yapay zekanın işe adaptasyon sürecinde nasıl devrim yarattığını, süreci nasıl daha verimli ve etkili hale getirdiğini keşfedeceğiz.
Onboarding Sürecinin Önemi
Onboarding, yeni ekip arkadaşlarınızın şirketinizin kültürü, değerleri ve çalışma biçimiyle tanıştığı oldukça kıymetli bir süreç. Bu süreçte aynı zamanda yeni rollerinde başarılı olmak için ihtiyaç duydukları bilgi ve beceriyi geliştirecek eğitimleri alıyorlar. Bu nedenle, sorunsuz ve verimli bir işe alım süreci, her işletme için kritik önem taşıyor.
Bir çalışanın, yeni iş yerinde iyi karşılanmadığını hissetmesi, iş yerine adaptasyonunu artıracak yeterli bir uyum sürecinden geçmemesi, çalışan deneyimini olumsuz yönde etkileyebilir. Brandon Hall Group tarafından yapılan bir araştırmaya göre, güçlü bir onboarding sürecine sahip işletmelerin yeni çalışanları elde tutma oranı yüzde 82, üretkenliği ise yüzde 70'in üzerinde artıyor. Kısacası onboarding’in yavaş ve verimsiz olması iş gücünün ahengini bozduğu için kurumsal başarıyı da gölgeliyor.
“The True Cost of a Bad Hire.” The Brandon Hall Group, 2015.
Yapay Zeka Onboarding Sürecini Hangi Alanlarda Otomatikleştiriyor?
Yapay zeka, onboarding yolculuğunu kolaylaştırmak ve verimliliği önemli ölçüde artırmak için çok sayıda avantaj sunuyor. İşte yapay zekanın işe adaptasyon sürecinde fark yarattığı alanlar:
Kişiye özel onboarding yolculukları
Yapay zeka, bir çalışanın geçmişini, becerilerini ve iş yerindeki rolünü analiz ederek ona özelleştirilmiş çalışan yolculuğu rotası çizebiliyor. Böylece işe yeni giren kişi, tamamen kendisine özel olarak sunulan araç ve kaynaklar sayesinde işine daha kolay adapte oluyor.
Verimli iletişim
Yapay zeka destekli sohbet robotları ve sanal asistanlar, ekibin kompleks sorularını yanıtlayabildiği için yeni ekip üyesine onboarding süreci boyunca rehberlik ediyor. Çalışanlar ihtiyaç duydukları bilgilere 7/24 ulaşabilirken İK personelinin üzerindeki iş yükü de azalıyor.
Yazılım erişimi
Yapay zeka, şirketin kullandığı yazılımlar ile diğer teknolojik araçlara erişimi kısayol linkleri ile kolayşlaştırıyor ve bu araçların kullanımıyla ilgili bilgiler sağlıyor. Bu sayede, çalışanların yeni araçları öğrenme süreci kısalıyor ve üretkenlikleri artırıyor.
Başarı tahmini
Yapay zeka, bir çalışanın başarısını, önceki iş deneyimleri ve işe alım sırasındaki performansı gibi çeşitli faktörlere dayanarak tahminde bulunuyor. Ayrıca onboarding süreci boyunca çalışanların gelişimini de takip ediyor. Böylece İK ekipleri, olası sorunları erkenden tespit ederek yardıma ihtiyacı olan çalışanları desteklemek için proaktif adımlar atabiliyor.
Hızlandırılmış eğitim programları
Gallup’ın araştırmasına göre, onboarding sırasında yeni ekip üyesine eğitim fırsatlarından bahsetmek ve ona bir program sunmak çalışan memnuniyetini 3,5 kat artırıyor. Yapay zeka destekli eğitim modülleri, ihtiyaç ve öğrenme hızına göre kişiselleşmiş eğitim süreçleri tasarlayabildiğinden işletmeye bu anlamda büyük bir fırsat sunuyor. Kendilerine özel eğitim programlarını takip eden yeni ekip üyeleri, hem mevcut pozisyonları için ihtiyaç duydukları bilgiye hızlıca erişiyorlar hem de kendilerini kariyerlerini ilgilendiren her konuda geliştirmeleri kolaylaşıyor.
Geri bildirim ve iyileştirme
Yapay zeka, onboarding süreci hakkında hem çalışanlardan hem de İK ekiplerinden geri bildirim topluyor. Bu veriler, işe adaptasyon deneyimini daha verimli ve tatmin edici hale getirerek sürekli bir iyileştirme desteği sunuyor.
Özetle…
Yapay zeka, çalışanların onboarding sürecinde manuel görevleri azaltarak ve ekip üyelerine daha kişiselleştirilmiş deneyimler sunarak oyunun kurallarını değiştiriyor.
Siz de onboarding süreçleriniz için yapay zeka odaklı çözümlere yatırım yaparak bir yandan verimliliği ve çalışan memnuniyetini artırabilir, diğer yandan turnover oranını önemli ölçüde düşürebilirsiniz.
Yapay zekanın İK’yı büyük ölçekte nasıl dönüştürdüğünü anlattığımız yazıyı da okumak ister misiniz?
Kaynaklar:
The True Cost of a Bad Hire. The Brandon Hall Group, 2015.
8 Practical Tips for Leaders for a Better Onboarding Process. Gallup, 2021
Comments