top of page
blog_background 1 (1).png

Çalışan ve İş Yeri Yalnızlığı Nedir, Nasıl Önlenir?

Güncelleme tarihi: 25 Tem 2023

Teknoloji ve sosyal medya sayesinde birbirimizle daha bağlantıda olsak da aslında her zamankinden daha izole durumdayız ve çok yalnız hissediyoruz. İş yerinde hissedilen yalnızlık da bu durumun bir parçası ve bir yandan bireylerin huzurunu diğer yandan kurum içi ilişkileri, işin niteliğini ve hatta şirketin geleceğini etkiliyor. Araştırmalar, yalnızlığın günde 15 sigara içmekle aynı sağlık risklerine sahip olduğunu söylerken (1) siz de bir yönetici veya İK uzmanı olarak iş yerinizde yalnızlığı nasıl ele alabilir ve hangi taktiklerle önleyebilirsiniz?



Yalnızlık hissi nasıl oluşur?


Yalnızlık duygusunu; çevresindeki insanların duygusal desteğinden mahrum kalan kişinin, boşluk duygusunun da eşliği ile kendini dünyadan kopmuş hissetmesi olarak tanımlayabiliriz. Londra merkezli STK Campaign To End Loneliness, iş yerinde yalnızlığın, sahip olduğumuz sosyal ilişkilerin miktarı ile niteliğinin, beklentilerimizle eşleşmemesi sonucunda ortaya çıktığını söylüyor.


İş yerinde yalnızlığın nedenini, duygusal ve sosyal yalnızlık bağlamında açıklayabiliriz. Duygusal yalnızlık, insanların yakın hissedecekleri ve bağlanacakları birinin yokluğunu hissetmeleri anlamına gelirken sosyal yalnızlık, ilgi alanlarını paylaşabilecekleri sosyal ilişkilerin, yani arkadaşlıkların ve romantik ilişkilerin eksikliğinden kaynaklanıyor. İş yerinde bu iki durumun birleşimi, yalnızlık ve boşluk duygularına yol açıyor.



İş yeri yalnızlığının etkisi


Birleşik Krallık'ta 9 milyondan fazla insan (2) yalnızlıktan muzdarip. Japonya'da her yıl yaklaşık 30 bin kişi yalnızlıktan ölüyor. (3) Hindistan'da ise Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı bir araştırmaya göre insanların yüzde 4,5'i depresyon yaşıyor. (4)


Peki iş yerinde yalnızlık nelere sebep oluyor?


1. İnsanların birbiriyle ilişkilerini etkiler


İnsanlar kendilerini yalnız hissettiklerinde sosyal aktivitelerden geri durur, arkadaşlarıyla iletişim ve etkileşim içine girmeyi bırakır ve grup çalışması içeren faaliyetlere katılmamaya başlar. Sonuç olarak, diğer çalışanlar da onları grup aktivitelerine ve karar alma süreçlerine dahil etmekten vazgeçer. Bu durum ekip içi iletişimi bozabilir ve hatta çatışmalara dahi neden olabilir.


2. Ruh sağlığını etkiler


Amerikan Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi’nin yaptığı bir araştırmaya göre yalnızlık, akıl hastalıklarına yol açan ana faktörlerden biri. (5) Aynı araştırma sadece Hindistan'daki çalışanların yüzde 46'sının stres yaşadığını söylüyor. Bu izolasyon; depresyona, kaygıya ve bazı aşırı durumlarda intihara bile neden olabiliyor. Kişi ‘yeterince’ sevilir olmadığını, kimsenin onu anlamadığını, hatta umursamadığını düşünüyor. Kendinden çok fazla şüphe edip güvensizlik yaşayınca ise kendini daha da çok izole ediyor.


3. Fiziksel sağlığa zarar verir


Çevresindekilerle duygusal bağ kuramayan kişiler daha çok sigara ve alkol içmeye başlıyor. Hatta bu kişilerde uyuşturucu bağımlısı olma eğilimi bile artıyor. Bu durum da kalp ve damar hastalıkları riskini artırıyor. 1 milyon 181 bin yetişkinin katıldığı bir araştırmaya göre, yalnızlık koroner kalp hastalığı riskini de yüzde 29 oranında yükseltiyor. (6)


4. Çalışan bağlılığını azaltır


Çalışanlar, iş arkadaşları ile kurmayı arzu ettikleri bağdan yoksun olduklarında, duygusal olarak iş yerinden ve iş yerinin başarısından da kopuk hale gelir. Aidiyet eksikliği, iş yerine olan bağlılığı azaltır. Bu durum şirketin aktivitelerine ve önemli karar alma süreçlerine dahil olmalarını da engeller.


Çalışan bağlılığını ve bu bağlılığın nasıl artırılabileceğini anlattığımız yazımıza göz atın:


5. Çalışan sirkülasyonu oranını yükseltir


Uzun süreli iş yeri yalnızlığı, çalışanların iş yerinden ayrılma kararı almasına neden olabilir. Kendini yalnız hisseden çalışanın, işine ve işe yerine olan bağlılığı zayıflarken performansı ve motivasyonu da düşer. İş yerine dair bir amacı kalmayınca şirketten ayrılmak isteyebilir.


İş yerinde turnover oranını düşürmek için kullanılabilecek stratejileri anlattığımızı okuyun:



6. Performansı düşürür


Kendini yalnız hisseden çalışan, iş yerine dair hiçbir şeyle ilgilenmemeye, motive olamadığı için işe dair hiçbir şeyden zevk almamaya başlar. Bir süre sonra ise tükenmişlik sendromu yaşayabilir. Bu durum, nihayetinde, çalışanın performansını ve üretkenliğini düşürecektir.


7. Kendini geliştirme çabasını ortadan kaldırır


Yalnızlık sadece fiziksel ve duygusal değil, aynı zamanda bilişsel sağlık üzerinde de etkiye sahiptir. 2019'da 11 binden fazla kişiyle yapılan bir araştırmaya göre, sosyal izolasyonunu artan kişilerin, ankete katıldıktan sonraki iki yıl içinde hafıza işlevlerinde ortalamanın üzerinde bir düşüş yaşadığı saptandı. (7) Sonuç olarak yalnızlık, daha önce iyi performans gösteren bir çalışanı da etkileyebiliyor ve becerilerini geliştirme isteğini düşürebiliyor.




İş yeri yalnızlığı ile nasıl başa çıkılır?


Totaljobs’un yaptığı bir ankete göre, yalnız çalışanların yüzde 63'ü şirketlerinin iş yeri yalnızlığıyla mücadele etmek için hiçbir şey yapmadığını düşünüyor. Peki siz çalışanlarınızın yalnızlıkla başa çıkmalarına nasıl yardımcı olabilir ve iş yerinizi daha sağlıklı bir yer haline getirebilirsiniz? İşte hemen bugün uygulamaya koyabileceğiniz birkaç yöntem:



1. İşe alım sürecinden başlayın


Yeni çalışanlar ilk günlerde yalnızca yöneticileriyle değil tüm iş arkadaşlarıyla iletişim kurmaktan çekinebilir. Yeni işe aldığınız çalışanlarınıza, şirket kültürünüzü tanıtın. Onlara özel ‘onboarding’ süreçleri tasarlayarak işe adaptasyon sürelerini düşürün. Rahat etmelerine, çevrelerine uyum sağlamalarına ve daha ilk günden iş yerinizle bağ kurmalarına yardımcı olacak programlar geliştirin.


İşe alım sürecinde yapay zekadan nasıl faydalanabileceğinizi anlattığımız yazımıza göz atın:



2. Ekip çalışmasını ve iş birliği ruhunu besleyin


Gruplar halinde çalışmak, insanların birbiriyle etkileşim kurmasını, birbirlerini daha iyi tanıyıp arkadaş olmalarını, böylece kendilerini daha az yalnız hissetmelerini sağlar. Siz de çalışma düzeninizi ekip çalışmasına dayandırın.



3. Akran ve mentor kültürünü geliştirin


Mentor sistemi, bir yandan çalışanlarınızın daha iyi ve hızlı öğrenmelerini sağlarken diğer yandan ekibe ve iş yerine olan güveni artırır. Mentor’luk aynı zamanda çalışanların iş ve iş dışı konularla ilgili rehberliğe ihtiyaç duyduklarında faydalanabilecekleri bir kaynaktır. Siz de iş yerinizde mentor’luk kültürünü geliştirebilirsiniz.



4. Konuşmayı teşvik edin


Totaljobs’ın araştırmasına göre çalışanların yüzde 13'ü, kariyerine zarar verir endişesiyle yalnızlık ve diğer konulardaki sorunlarını anlatmamayı tercih ediyor. En çok da zayıf görülmekten ve duyguları nedeniyle zorbalığa uğramaktan korkuyorlar. Eğer şirketinizde kişisel ifadeyi teşvik eden bir ortam yaratır ve ekibinizi gerçekten dinlemeye başlarsanız kendisine değer verildiğini gören çalışma arkadaşlarınız, iş yerinizi dertlerini de paylaşabilecekleri güvenli bir alan olarak görmeye başlayabilir.


5. Ekibi önemli kararlara dahil edin


Şirkete katkı sağlayamamak, çalışanın varlığının iş yerine bir etkisinin olmadığını düşünmesine ve kendini dışlanmış hissetmesine yol açabilir. Bu faktörü ortadan kaldırmak için takım halinde çalışmayı gerektiren, ekibinizin yeni fikirler bulmalarını destekleyen karar alma süreçleri yaratabilirsiniz.


6. Öğrenmeye ve eğitime öncelik verin


Yetersizlik hissi çalışanlarınızın iş yeriyle bağ kurmalarının önünde bir engeldir. Dilediği becerilere sahip olmayan bir çalışan, kendisini ekip dışına itecektir. İş yerinde doğru eğitim ve gelişim fırsatlarını sunarak, çalışanınızın kendine ve yeteneklerine güvenmesine, böylece yalnızlık hissini yenmesine yardım edebilirsiniz.





7. Ekip içi iletişimi zenginleştirin


İş yerinde yalnızlık hissinin artmasının başlıca nedeni, çalışanlar arasında gerçek, canlı kanlı bir etkileşimin olmaması. İnsanların birbirine gerçekten temasta bulunduğu, ekip içi sosyalleşmeyi artıran uygulamalar sayesinde siz de daha mutlu ekipler ve ekibinizin uzun süre çalışmak isteyeceği daha mutlu bir iş yeri yaratabilirsiniz.


Kişiselleştirilmiş çalışan deneyimi platformu Spiceup ile hem ekip üyelerinize bireysel fayda sağlayabilir, hem de çalışanlarınızın mutluluk ve şirket bağlılık seviyesini yükselterek kurum kültürünüzü geliştirebilirsiniz.


Ayrıca Spiceup ile çalışanlarınızdan dilediğiniz sıklıkta anlık geri bildirim toplayabilir, bir yandan ekibinizin kurum kültürünüz ile olan uyumluluğunu ölçerken diğer yandan veri temelli bir İK yönetimi yaparak şirketinizi geleceğe güvenle taşıyabilirsiniz.


İK’nın işe alımdan eğitime kadar tüm süreçlerde veri odaklı kararlar vermesinin önemini anlattığımız yazıya göz atın:



Özet olarak…


İş yerinde ilişkileri zenginleştirmeye yönelik yeni bir yaklaşım, çalışanlarınızın mutluluğu ile kurumunuzun başarısını da artıracak. Günümüzün gelişimi ve dönüşümü destekleyen teknolojisi bu alanda mükemmel bir fırsat sunuyor, yöneticilere ise yalnızca bu fırsattan yararlanmak düşüyor.


Siz de Spiceup’a gelin, kişiselleştirilmiş etkinlik önerileriyle kurum içi sosyalleşmeyi destekleyerek mutlu bir iş yeri yaratın. Ücretsiz demo için sizi arayalım: https://www.spiceupapp.com/demo


Kaynaklar:

4. Depression and Other Common Mental Disorders - Global Health Estimates, 2015. WHO.

5. Relationship Between Loneliness, Psychiatric Disorders and Physical Health, 2014. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4225959/

6. Loneliness and social isolation and increased risk of coronary heart disease and stroke, 2016. BMJ Journals. https://heart.bmj.com/content/102/24/2016

7. Social Isolation and Memory Decline in Later-life, 2020. https://academic.oup.com/psychsocgerontology/article/75/2/367/5645554?login=false


339 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page